keskiviikko 26. joulukuuta 2012

JOULU 2012



Rakastan joulua ja lahjojen tekoa. Aloitinkin jouluvalmistelut jo alkusyksystä, joten kunnon hamsterin tavoin unohdin monen saajan kohdalla jo tehneeni lahjan valmiiksi. Paketointivaiheessa huomasin tehneeni joillekin vahingossa kaksi tai pahimmillaan kolmekin lahjaa. Hullu mikä hullu...


Paperihelmiä pyörittelin kasan. Näissä on kirjekuoren sisäpintaa, Aku Ankkoja, automainoksia, Pärnun puuhelmiä ja Tallinnan lasihelmiä. 


Kohta yksivuotias kummipoika sai jämätilkuista ommellun ja saumurisilpulla täytetyn jalkapallon sekä hernepusseja. Villahousu sai myös samanlaisen jalkapallon. 

Muokkaus: Idea sekä kaava löytyivät Pinterestin kautta, sivuiltani löytyy linkki: http://pinterest.com/UnelianUnelmia/lelut/



Kaverin tyttö sai velourmekon (koska kangasta sattui olemaan kahden mekollisen verran) ja leggarit, koska mekkoa tehdessä muotokaitaleiksi sattui olemaan käsillä vain juuri kukkien väriin sopivaa aamutakkia ja koska samalla sain hyvän syyn kuluttaa kyseistä aamutakkia pois kangasvarastosta ompelemalla siitä leggarit.



Pappa ja pari kaveria saivat kangaskassit erään ompeluseuralaisen varastonsiivouskankaista (pöytäliina ja verho). Kiitos kankaista, Ursula!



Testailin erilaisia uikkaripussukoita ja totesin lopulta, että paras (vaikkakin työläin) malli olisi ollut Made-blogin Hobo-sack. Testaillessani sain kulutettua surkean pienen määrän joskus kaapintäytteeksi ostamaani laminoitua ulkoilukangasta sekä vuoriksi erinäisiä tekokuituisia reikäkankaita. Osa kankaista oli aivan painajaismaisia ommeltavia, ja näistä ensimmäisistä pusseista tulikin lähempää tarkasteltuina varsin epäesteettisiä. Käytössä ajanevat asiansa kuitenkin ja saajat olivat tyytyväisiä. 



Paljasjalkaiselle lisää aluslapasia hukattavaksi.



Kaverit saivat kesäisellä Pärnun reissulla minut houkuteltua ostamaan hörhelölankaa. Sain kirousten ja sadattelujen kera aikaiseksi kaksi joululahjahuivia. Onneksi en ostanut enempää. En tajua, kuinka nämä ovat niin suosittuja, tämän langan neulominenhan on ihan täyttä tuskaa!



Kangaskasseja muovikassin kaavalla surauttelin useammankin. Tätini sai itse lahjoittamastaan kankaasta kassin akuuttiin tarpeeseen, lammaskassin ompelin Tallinnasta ostetusta Nanson puuvillasta kierrätyslakanavuorella kaverille. Pari muuta kaveria sai kirjastokassit Pärnusta ostetusta Eemelipuuvillasta ja Jätti Rätistä ostetusta punavalkoraitaisesta pellavasta. Kassien sisällä on pieni tasku kirjastokorttia ja kuittia varten. 



Olin kirjonut tulppaanin ja ommellut sen pussukkaan jo ehkä kymmenen vuotta sitten, mutta tuolloin en vielä ymmärtänyt vetoketjun ompelusta mitään ja pussukasta tuli niin ruma, etten sitä kehdannut koskaan antaa. Syksyllä löysin tekeleen sekä pari sattumoisin sopivan väristä tilkkua, jotka olivat kassiompeluista jääneet ylitse. Purin kirjonnan vanhasta pussista ja ompelin sen uuteen. Pienellä vaivalla sain uuden pussin ja pääsin eroon keskentekoisesta kammotuksesta. Vetskari kierrätyskasasta.



Helmiä tein tosiaan kasan. Näissä on Pärnun helmien lisäksi antiikkista roskaromaania sekä Aku Ankkoja.



Pipoa neuloin jo viime jouluksi Isohukan siskolle, mutta kesken matkan hukkasin toisen lankakeräni. Neuloin pipon ihan hatusta vedetyin silmukkamäärin, joka viidennellä kerroksella on lyhennetty kerros viiden silmukan päässä toisesta reunasta ja joka viidennellä kerroksella kymmenen silmukan päässä reunasta. Näin sain pipon kapenemaan kärjestä hiukan. Tallinnasta ostettu merinolanka riitti juuri ja juuri. Tupsussa on varastolankoja: pässinpökkimää harmaata villalankaa, erilaisia mohairlankoja sekä tehostelankoja ja tyllikankaan suikaletta.
  




Leppoisia välipäiviä!


18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei!Olisiko sinulla kaavaa tuohon pallon viisikulmioon?
-Nina-

unisukka kirjoitti...

Heippa! Pinterestistä löysin, tässä linkki lelut-sivuuni, josta se löytyy: http://pinterest.com/UnelianUnelmia/lelut/

rusina kirjoitti...

Voi mikä lahjatehdas! Tosi kivoja juttuja! Enpä ollut tajunnutkaan, että akkareista tai vaikka vanhoista pokkareista voisi helmiä tehdä, kiitos vinkistä!

Mun Tekemä kirjoitti...

Ihania lahjoja :)

HeiDu kirjoitti...

Ihania lahjoja... Varsinkin nuo helmet. Sellaisia tännekin :) Oih, kaikkeen sitä innostuu! :)

Riinu kirjoitti...

Onpa todella hienoja lahjoja! Nuo helmet on minunkin suosikkejani :)

Hääräämön Laura kirjoitti...

Vau mikä määrä lahjoja! Kiitos pallo-ohjelinkistä. Mä olen tehnyt saman näköisen pallon käsin ompelemalla ja luulin, ettei sellaista voi tehdä koneella. Jospa niitä alkaisi syntyä nyt enemmän.. Käsin ompelu ei oikein ole mun laji.

unisukka kirjoitti...

Helmitehtaan tuotantoa on tosiaan vaikea pysäyttää, kun niitä "kokeilenpa tätäkin paperia"- tuotoksia alkaa syntyä melkein vahingossa..

unisukka kirjoitti...

Kiitos, hauskaa oli tekeminen, toivottavasti saajatkin tykkäsivät.

unisukka kirjoitti...

Niinpä, se on kumma, miten niitä uusia innostuksen kohteita aina jostain ilmaantuu ;)

unisukka kirjoitti...

Käsin, voi apua! Koneellakin sai olla tarkkana, mutta ilo jämätilkkujen hyötykäytöstä ja hauskasta lopputuloksesta sai jaksamaan. Pinterest-linkissä oli tosi hyvä ohje. Nimenomaan se, ettei saumoja ommeltu reunaan saakka oli aika ratkaisevaa.

NorppaStiina kirjoitti...

Voih! Sä olet tehnyt valtavan määrän lahjoja itse! Itse en saanut kuin muutaman tehtyä tänä vuonna suurista suunnitelmista huolimatta. Ihania kaikki.

unisukka kirjoitti...

Kiitos! Lisääkin on muistaakseni vielä tulossa, kunhan jaksan purkaa kameran koneelle... (vähän nolottaa kyllä, kauhea kasa!)

heli kirjoitti...

Satuin löytämään kirjakaupan alesta kirjan, jossa opastettiin kärjestä neulottavien sukkien tekoa. Eka pari tuli valmiiksi eilen ja nyt kun tulin lukemaan blogiasi, niin löysin mainion pipon, jota ajattelin kokeilla.

Saisinko vielä lisätietoja: minkä paksuinen lanka sinulla oli (verrattuna esim Nalle, 7 veljestä), millaiset puikot ja montako silmukkaa? Lyhennetyt kerrokset joka viidennellä, eli kerroksilla 5., 10., 15... käännytään takaisin vuorotellen 5 ja 10 silmukkaa ennen loppua?

Ja minkä ikäiselle lapselle tuo pipo on? Paljonko lankaa meni?

Tuo tupsu on erityisen upea! Ei olisi ikinä tullut itselle mieleen laittaa tylliä sekaan!

unisukka kirjoitti...

Kiitos Heli, hauskaa, että löysit juuri sopivan kirjan! Pipo oli naisen kokoa, mallailin neuleen leveyttä omaan päähäni sopivaksi kuvitellen, minkä korkuinen pipo olisi sopiva. Mittoja en tarkemmin ottanut, mutta tarpeeksi leveällä mallitilkulla varmasti selviää :) Langan paksuus oli varmaan Nallen ja Seiskaveikan puolesta välistä, puikot ehkä kolmoset. Käsiala olisi saanut olla löysempää, jotta pipo olisi roikkunut paremmin. Suosittelen siis enemmän löysää kuin napakkaa neuletta. Silmukkamäärän pystyy varmaankin laskemaan suoraan tuosta kuvan piposta, kaksi 50g kerää meni niin, että juuri riitti. Lyhennetyt kerrokset olit tulkinnut aivan oikein. Neulomisiloa!

unisukka kirjoitti...

Nyt kun tiirailin tuota pipoa, niin totesinkin tehneeni käännökset 10 ja 15 silmukan päässä reunasta. Mutta ei se onneksi niin tarkkaa ole...

rusina kirjoitti...

Näköjään olen jo aiemminkin kommentoinut, mutta tulin sitten uudestaan :D Nyt kertaalleen helmientekoa kokeilleena sun helmet näyttää omaan silmään muodoltaan kivemmilta. Tuollaisia seuraavaks!

unisukka kirjoitti...

No niinpäs näköjään olitkin, mutta kiva kun tulit toistekin :) Mulla oli aika kapeat suirut, jotka toisinaan kapeni päistä kokonaan ja toisinaan jäi pari milliä leveyttä. Muotojen kokeilu oli aika hauskaa!